Как се приготвя наргиле?

от | окт. 6, 2022 | Наргилета

Ако сте начинаещи в приготвянето на наргиле, ние ще се радваме да ви помогнем в това не особено трудно, но пък наистина приятно забавление. Естествено и тук всичко започва с добрата подготовка. Ще ви трябват:

  • Наргиле;
  • Тютюн;
  • Въглени;
  • Щипка;
  • Фолио.

Чашката се облицова отвътре с фолиото, като последното трябва да прилепне идеално. По този начин ще можете и да пробиете лесно дупки в него, така че те да съвпаднат с тези на чашката (можете и да си закупите готови такива кръгове със съответстващи отвори). След това можете да поставите тютюна в чашката, като предварително го разбъркате старателно в пакета, за да се размесят отложилите се на дъното сокове. Тютюнът не трябва да се натъпква и следва да е под горния ръб на чашата. Ще се наложи и ръчно да отстраните клечките и стъблата от него. Поставяте и отгоре фолио, което да не се опира до тютюна. Напълнете стъкления съд с вода или добавете плодов или друг вид сок или плодове към нея. След това сглобявате наргилето и поставяте и маркуча. С натрупания опит, вие ще намерите своя отговор за това как се подготвя наргиле по най-бързия и лесен за вас начин.

Запалените въглени поставяте в двата края на чашата. Когато основата на чашата се затопли, сте готови да се насладите на вашето наргиле. Не забравяйте да поставите съд под наргилето, за да предпазите повърхностите от замърсяване или повреждане.

Тук описахме базовите стъпки за това как да заредим наргиле. Със сигурност ще намерите най-добрия за вас начин, като например подготвяте и резервна чашка за смяна, когато ароматът и вкусът на тютюна от първата започне да се променя.

Как се пали наргиле?

Паленето на наргилето може да отнеме различно време в зависимост от въглените, които сте избрали. Някои са бързозапалими, други трудно се палят. В зависимост от това какъв тип сте избрали трябва да ги нагреете до червено със запалка, на котлон, микровълнова фурна или на специално предназначен за въглени за наргиле газов или електрически котлон. Запалката е приложима само за бързозапалимите въглища.

Два нагрети въглена поставяте в двата края върху облицованата с фолио чашка с тютюна вътре. Трябва да се нагрее дъното и на чашата, за да пристъпите към пушенето. Когато тя се затопли, се отстранява единият въглен в чинийката долу, а другият се премества в средата и върху дупките.

Това е максимално детайлен отговор и стъпки как да запалим наргиле. Важно е да внимавате да не прегори бързо и неравномерно тютюнът, така че е добре да местите въглените по чашата, ако ще пушите повече хора или за по-дълго време. За да се разпали наргилето, в началото трябва да дърпате малко по-силно.

Повече за конкретната технология можете да видите и в отговора на въпроса как се палят въглени за наргиле.

Как да запалим въглен за наргиле?

Може да се използват за нагряване и запалване както специални електрически или газови котлони или печки за въглени за наргиле, така и котлона или печката вкъщи. Вариант е също и микровълнова фурна, но там трябва да внимавате за времето на нагряване. Самозапалващите се въглени могат да се палят със запалка. Те са известни като “кръглите” и приличат на таблетка. Важно е да знаете, че този тип въглени и изгарят бързо, така че трябва да предвидите този факт, ако сте се спрели на тях.

Най-точният отговор на въпроса как се разпалва въглен за наргиле е в зависимост от избрания от вас въглен. В някои случаи ще са ви необходими около 30 секунди, в други – приблизително 10 минути. Но по-важното в случая е не времето за нагряване, а бавното и равномерно горене.

Въглените за наргиле са готови, когато са нагрети до червено.

Колко грама тютюн се слага в наргилето?

Тук от основно значение е размерът на чашката. В общия случай се поставят средно около 15 г тютюн. Важно е да не се притиска и тъпче тютюна в чашата, а да може въздухът свободно да преминава. Също така тютюнът за наргиле не трябва да опира в горните ръбове на чашата и да има контакт с фолиото върху чашата.

И не на последно място е добре да миксирате добре тютюна със соковете, когато отворите опаковката му, за да не се окаже, че сте поставили много сух тютюн в наргилето.

Как се пуши наргиле?

Основен принцип при пушенето на наргиле е бавното и продължително вдишване на ароматния дим. Тук е базовата разлика с пушенето на цигара например. Това се изисква също така и поради самата конструкция на наргилето и необходимостта да се осигури добра циркулация на въздух, за да се поддържа горенето на въглените и да се нагрее тютюнът.

Самото вдишване обаче трябва да става бавно и леко, без да изпитвате някакво напрежение. Правете кратки почивки между вдишванията и се наслаждавайте на бавни издишвания.

Гълта ли се дима от наргилето?

Можете и да не вдишвате дима, защото целият аромат и вкус на наргилето се усеща с вкусовите рецептори в устата.

Вие сами ще намерите най-приятния за вас начин на пушене на наргилето, като се придържате към основния принцип – наргилето е създадено за релаксиращо и отпускащо изживяване, което означава бавно и спокойно вдишване и издишване на аромата и вкуса на тютюна. А всеки има своя собствена рецепта за релакс и забавление.

Как се правят кръгчета с наргиле?

Всъщност това е един от най-често задаваните въпроси от начинаещите пушачи, при това не само на наргиле. Пушейки наргиле, е възможно да се правят едни от най-плътните и добре оформени кръгчета заради равномерния и гъст дим. Четири са стъпките, които ви гарантират сигурен успех:

  • Дръпнете дълбоко от наргилето, но не вдишвайте дима. Задръжте го в устата си, като така ще усетите по-силно и вкуса на тютюна;
  • Притиснете езика назад, без да отваряте устата си. Целта е да отдалечите дима от устните ви и да се насочи към гърлото. Езикът трябва да е насочен към дъното на устата;
  • Отворете устата си във формата на буквата О, като долната ви челюст е дръпната назад. По-лесно ще е да си представите, че смучете близалка;
  • Изнесете долната челюст напред, като поддържате с устата си буквата О. Движението прилича на щракване с челюстта, при което се издишва идеално кръгче от дим.

С практиката ще се уверите, че техниката лесно се овладява и е резултатна всеки път. Продават се и специални пособия, чрез които можете да издишате вдишания от наргилето дим на кръгчета.